Tijdens het wereldcongres voor obstetrische echografie in Sydney, in oktober 2018, werd benadrukt hoe belangrijk echografie is als onderdeel van zwangerschapscontroles. Ze kan wezenlijk bijdragen aan het verminderen van moeder- en kindersterfte.

In Tanzania krijgen de meeste vrouwen geen standaard echo tijdens de zwangerschap. Daarom wil Stichting Mount Meru in 2019 inzetten op het opleiden van verpleegkundigen en verloskundigen tot echoscopist. U kunt ons daarbij helpen!

We hebben een aantal kandidaten geselecteerd die worden opgeleid in samenwerking met het ziekenhuis of centrum waar zij werken. Stichting Mount Meru betaalt hun basiscursus echografie van 3 maanden in het KCMC hospitaal in Moshi, terwijl het eigen ziekenhuis het salaris doorbetaalt zodat de kosten voor het levensonderhoud worden gedekt.

Na deze drie maanden is een aanvullende specialisatie in verloskundige echografie wenselijk. Stichting Mount Meru voorziet daarom in een eigen vervolgtraject van 1 maand waarin de kneepjes van het vak in de praktijk worden aangeleerd onder het coachend oog van een lokale supervisor. De kosten van dit aanvullende traject komen voor rekening van de Stichting.

Het hele traject wordt afgesloten met een praktijkexamen. Terug op de werkplek zal de kandidaat verder praktijkervaring opdoen en werken volgens de internationale standaarden. In de eerste twee jaar zal de kandidaat minimaal 250 verloskundige echo’s per jaar maken. Daarnaast wordt de mogelijkheid van supervisie op afstand geboden en wordt er voorzien in aanvullende trainingen tijdens werkbezoeken van de Stichting. De kandidaat zal op de werkvloer de opgedane kennis ook weer overdragen aan ten minste 1 collega.

De totale kosten voor het hele scholingsprogramma zullen ongeveer 700 euro bedragen.

Wilt u bijdragen aan goede moeder- en kindzorg in Tanzania? Adopteer dan een echoscopist in opleiding. U kunt dit individueel doen of als groep, en u kunt een deel van het traject of het hele traject van een kandidaat sponsoren. De Stichting Mount Meru bezit de ANBI status waardoor uw gift voor de belastingen aftrekbaar kan zijn. Natuurlijk hebben we voorwaarden gesteld aan de door ons geselecteerde toekomstige echoscopisten. Neem voor meer informatie contact met ons op via stichtingmountmeru@gmail.com of Margriet van der Weel tel.06-50537504
Bent u zelf verloskundig echoscopiste en adopteert u een kandidaat? Dan kunt u ook zelf kennis uitwisselen met uw kandidaat en deze misschien zelfs persoonlijk een hands-on training geven. Hebt u interesse hierin, neem dan zeker contact met ons op.

Op korte termijn beginnen er kandidaten aan de opleiding voor onze projecten in Arusha en Moshi.Daarnaast kregen we een hulpvraag van de stichting Boma La Mama, een eerstelijnscentrum dat dit jaar gaat starten en de echografie meteen wil integreren in de zwangerschapszorg.

De eerste aspirant-echoscopisten staan te popelen om de moeder- en kindzorg in Tanzania te verbeteren. Helpt u hen vooruit?