Onlangs lieten we jullie kennismaken met Veronika. Voordat zij met de echocursus begon, ging ons bestuurslid Saja een dagje met haar op pad met de Mamabus 2.0. Veronika kreeg een voorproefje van echografie en dat smaakte naar meer.

Saja praat ons bij:

“Vandaag trek ik er met Veronika op uit met de Mamabus, een samenwerking tussen het TPC-ziekenhuis, Stichting Driving Nurses en Stichting Mount Meru. De bus biedt zwangerschapscontroles  aan aan vrouwen op het platteland van Lower Moshi, vrouwen die anders tijdens de zwangerschap niet gecontroleerd zouden worden. TPC zorgt voor de bemanning, Driving Nurses voor de bus en het programma en Stichting Mount Meru voor het introduceren van echografie op de bus. Veronika is recent aangenomen door TPC en wordt ingewerkt op de Mamabus. Om ook echografie te kunnen aanbieden, begon zij onlangs met de echocursus in het KCMC-ziekenhuis. Dit is mogelijk gemaakt dankzij sponsoring door Stichting Mount Meru.

We stoppen bij Mserekia dispensary (een kleine dokterspost), waar we dr. Donald ophalen, de Clinical Officer in charge. Ook slaan we Benzimidazole-tabletten en vitamine A-capsules in. Vervolgens gaan we richting een verderop gelegen peuterspeelzaal. De juf haalt uit een beduimeld schriftje met een namenlijst naar boven. De kinderen die medicatie nodig hebben worden gegroepeerd. Benzimidazole wordt gegeven om parasieten te bestrijden. Vitamine A wordt toegediend omdat er in Tanzania een structureel probleem is met vitamine A-tekort bij kinderen (maar ook bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd), wat kan leiden tot blindheid maar ook het risico op complicaties ten gevolge van infectieziekten (zoals diarree en mazelen) kan vergroten. Eenzijdige voeding is één van de hoofdoorzaken van het vitamine A-tekort: het menu bevat vaak weinig groente.

De peuterspeelzaal is sinds kort één van de vaste haltes van de Mamabus, maar vandaag zijn er helaas geen mama’s gekomen. Terug bij de dispensary treffen we echter een vrouw aan die 31 weken zwanger is. We doen de zwangerschapscontroles en maken met het mobiele echoapparaat een echo. Veronika en dr. Donald hebben grote belangstelling en ik geef beiden de gelegenheid om zelf hun eerste echo-ervaring op te doen. Ik leg uit hoe echografie gebruikt kan worden in de rurale gebieden, wat het belang is van een vroege termijnbepaling en waar je naar kijkt tijdens een echo-onderzoek in de verschillende trimesters van de zwangerschap.

De sfeer in de bezochte haltes van de mamabus is prettig. Er wordt met weinig mensen en middelen een zeer grote variëteit aan patiënten geholpen. Het wordt me steeds duidelijker dat juist hier veel te winnen is met het introduceren van mobiele echografie. Dit is bij uitstek een patiëntenpopulatie die zeer uiteenlopende klachten heeft. Echografie kan hier bijdragen aan de diagnostiek en tijdige verwijzing. Dr. Donald is, als enige arts op deze plek, zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden hiervan en zou dolgraag zelf echo’s leren maken. Ik spreek met hem af dat we in de toekomst mogelijkheden voor sponsoring van de echo-opleiding zullen bespreken.

Wilt u mensen als Donald helpen om nog betere zorg te kunnen verlenen en ons werk in Tanzania steunen? Kijk op www.stichtingmountmeru.org voor meer informatie over hoe u kunt helpen!”

 

Op pad met mobiele echografie!